Комуникацията във фирмата!

Комуникацията във фирмата

Проблемът с липсата на комуникация във фирмите е огромен.Където и да съм бил за да помагам съм се сблъсквал с огромна пропаст заради липса на информация

Шефовете не комуникират със служителите си правилно.

Липсват конкретни наставления а по-често се чуват общи приказки като-знаете какво трябва да правите!!!

Ами Не Знаят-кажете им го в прав текст,без да намесвате настроението с в момента или отношението си към дадени служители.

Все по редки са така наречените оперативки.В малките и средни фирми служителите биват държани на „тъмно”за много неща и от там плъзват слухове между работниците.

У нас като чели е общо прието служители да бъде държан в напрежение.

Една  фирма се държи на своите служители,трябва да им вдъхвате спокойствие дори в трудни моменти,а това става като говорите с тях и  не от позиция на Голям шеф а като с равни .Все пак с тези хора вие прекарвате голяма част от деня си заедно.

Взаимното доверие е от огромно значение,а то се печени трудно.

През 2009г. Работих в Турция в голяма верига хотели

Служителите бяха стотици,но организацията невероятно добра

Всяка сутрин мениджъра събираше своят екип и разпределяше задачите на всеки един по отделно.Отделяше необходимото  време да обясни как точно иска да бъде изпълнена всяка задача,обясняваше кои са хората които могат да помогнат при възникнал проблем.

Винаги казваше

-Ако има нещо с което се затруднявате –винаги съм на разположение

После задължително питаше ,дали някой има каквито и да било проблеми,записваше и ги решаваше с помощта на всички от екипа.

Накрая оперативката завършваше с кафе или общи приказки  за подобряване на началното настроение.

В средата на работният ден отново събираше екипа и всеки докладваше как се движат неговите задачи и къде се е справил и къде още не.

Колкото и да е странно в България е прието ,че с шефа не е добре да се говори и колкото по-малко го питаш толкова по-добре.

Ако Вие сте такъв шеф ,започнете да променяте тази нагласа,във ваш интерес е комуникацията да върви гладко.

И моля Ви спрете с тези затворени facebook групи .

В които всеки коментира и се разводнява основната информация.

Особено Дамите обожават да коментират със сърчица ,целувки,усмивки  и др.подобни което компрометира сериозността на подадената информация

Ако нямате време лично да говорите с вашите колеги,по-добре позвънете и на високоговорител им кажете нужното ,защото казано на един от служителите който да разпространи тази информация,ще бъдете учудени колко изкривена ще достигне тя до колектива.

В крайна сметка ако нямате време или желание да говорите с екипът наемете си доверено лице ,но следете дали информацията се запазва ,започне ли да се изкривява сменете го.

Не подценявайте тази тема.

Пред очите ми се разпадна невероятно добра фирма с около 40 човека персонал

Причината бе ,че собственика се  бе доверил на един от служителите без грам опит и знания но с феноменално усещане за интригантство и прекрасна способност да изкривява всяка информация,да очерня всеки служител и да изтъква само себе си за всяка заслуга.

40 човека бяха без никаква информация и държани в изключителен стрес.

Разпадането бе неминуемо. Жалко защото колектива бе от професионалисти в своята сфера.

Най-трудно се създава екип а задържането и сплотяването му е отговорност на началството.

Друг важен момент е начинът по който им съобщавате информацията

Викове ,крясъци ,истерии  и драми не Ви правят по-убедителен.

Спокойният тон дори в екстремна ситуация подсъзнателно успокоява вашите колеги и ги кара да Ви вярват и да Ви съдействат.

 

comunikaciq-vuv-firmata