Персонът-Големият проблем

В последните години глада за кадри става все по осезаем.Това явление ще се засилва и  според мен след 10г. ще е нормално хора които говорят трудно български от най-различни краища на света да продават маратонки,да бъдат бармани и сервитьори.

Защо е така?!

Защото по различни данни от България са се „евакуирали“ повече от 2 000 000 българи през последните 25 г.  Това не са пенсионери ,инвалиди или ниско образовани  Българи .В повечето случай са между  28-50 годишни.поне 30-40% от тях са квалифицирани което е около 700 000 души .Това е като да вземем Русе Варна Бургас и още 10 малки града и да ги изпразним от хора.Ефекта за икономиката ще е катастрофален.

Добре,а с кои хора да работи бизнеса и по специално малкия бизнес който не може да се конкурира по заплати с големия?

-С това което е останало!!!!

И ако сте в София или Пловдив имате малко по-голям избор от кадри

Но в малките градове…. -говорил съм с работодатели в Хасково -предлагат големи заплати за този район ,но кандидати просто не идват.

Какви са днешните кандидати за работа?!

1-ви тип: Ниско квалифицирани

моята дефиниция за тях/

Не могат абсолютно нищо ,по лошото е,че не искат и да научат нещо.Демотивирани,но перфектно знаят колко точно трябва да получават. Не носят на никаква критика и непостоянни.

Големият плюс при тях е ,че дори да заминат за друга страна ще са пред вратата ви до 3-4-месеца. Хората са си каквито са независимо къде се намират.

Повечето от тези кадри дори не мислят за чужбина…..всъщност те за нищо не мислят.

2-ри тип. Ниско и средно квалифицирани но с опит и желание за развитие.

Това са хората на които се крепи държавата. Най-вече със средно специално образование,завършили допълнителни курсове и хора търсещи развитие.

Такъв кадър е много ценен,ако имате такъв човек-покажете му ,че е полезен и го мотивирайте.Не само парите са мотивация,има хиляди начини.

3-и тип. Високо квалифицирани

Това са най-вече висшисти с голямо желание за кариера.

Интернет е отворил очите им и те много добре знаят колко струва труда им на всякъде по света. Те са особено ценни кадри. Бъдете честни с тях.Кажете им от самото начало до къде могат да се издигнат във вашата фирма и каква е заплатата която ще получат например след 6 месеца и показани резултати. Излъжете ли такива хора ще отлетят без значение с какво си мислите ,че ги държите.

Една фирма дали е за офис принадлежности,мебели, или кафе ресторант има нужда от 2-и и 3-и тип работници.

Дори най-елементарната работа вършена от интелигентни хора изглежда различно в очите на вашите клиенти.

Инвестицията в персонал е практически единственото което има смисъл.

Текучеството на кадри може да е огромно,но спрете ли да инвестирате в персоналът си тръгвате надолу.